Reële opties

Terug

Met de reële-optietheorie wordt de waarde van flexibiliteit in projecten meetbaar. Flexibiliteit biedt de mogelijkheid op een later moment keuzes te maken die het projectresultaat positief beïnvloeden. De reële-optietheorie beschrijft hoe onzekerheid en de flexibiliteit om hierop in te spelen van waarde is voor een project. Het is een goed instrument om in te zetten tijdens de besluitvorming over projecten.

Flexibiliteitsmanagement
De reële optietheorie geeft een kader voor het denken over flexibiliteit in projecten en biedt instrumenten om de waarde van waarde van flexibiliteit inzichtelijk te maken. AT Osborne gebruikt deze kennis om de waarde van flexibiliteit in projecten te benutten en integraal onderdeel te maken van de besluitvorming over projecten.

Research
Het Ontwikkelingsfonds van AT Osborne biedt ruimte voor onderzoek en ontwikkeling en draagt bij aan state-of-the-art-adviezen. Binnen het ontwikkelingsfonds ontwikkelen Mark van der Velde, Joost van Blokland en Harold Topper nieuwe producten op basis van de reële optietheorie. Zij hebben hun kennis van reële opties verworven aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit Twente.

Praktijkvoorbeelden
Onze consultants en managers houden zich dagelijks bezig met projecten in de gebouwde omgeving. In die projecten komen zij regelmatig voorbeelden tegen van flexibiliteit. Een aantal van deze voorbeelden hebben wij uitgewerkt en beschreven volgens de begrippen uit de reële optietheorie. We benoemen onder andere de onzekerheid, de flexibiliteit en de waarde van de optie.

Uitbreidingsoptie Spoortunnel Delft

Uitbreidingsoptie A2 Amsterdam - Utrecht

 [PDF bestanden van voorbeelden maken]

J. F. Kennedylaan 100 3741 EH Baarn T: 035 5434343 F: 035 5434344 E: info@atosborne.nl Disclaimer
foto: Betuweroute, Nederland
01