Klimaatverandering: hitterecords, droogte en wateroverlast

Geplaatst op 23 augustus 2019

Warmterecord, hittegolf, aanhoudende droogte; allemaal termen die we de afgelopen weken wederom veelvuldig voorbij hoorden komen in het nieuws. We merken de afgelopen jaren steeds meer dat het klimaat verandert. Het was in Nederland nog nooit zo warm als afgelopen juli.

Vaak denkt men dat met name de wateroverlast, als gevolg van heftige buien, voor grote schades zorgen. Voor een deel klopt dat, bijvoorbeeld voor het herstel van ondergelopen tunnels, wegen en gebouwen en het afspoelen van gronden in heuvelachtige gebieden. Deltares schatte deze schadepost als gevolg van neerslagproblematiek in 2012 op zo’n 29 miljard euro, voor de periode tot 2050. Verzekeraars hebben steeds meer last van klimaatverandering, waardoor de premies stijgen, stond in mei in de Volkskrant.

Schade als gevolg van langdurige droogte, zoals dit jaar en vorig jaar, is echter een nog groter probleem. Voor velen komt het als een verrassing dat de schade daarvan bijna anderhalf keer zo hoog is. Deltares schatte in hetzelfde onderzoek de financiële schade door droogteproblemen, zoals paalrot (houten funderingen), zakking van huizen en infrastructuur, verminderde arbeidsproductiviteit en gezondheidsproblemen op zo’n 42 miljard euro, voor de periode tot 2050. Met name jonge kinderen, ouderen en chronisch zieken kunnen hitte niet goed verdragen. Tijdens een hittegolf kan de sterfte in Nederland tot 12% stijgen.

Nu handelen!

Leveren hitte en droogte dan alleen maar problemen op? Nee, de Nederlandse wijnboeren en strandtenteigenaren zijn hier vooralsnog erg blij mee. Onze leefomgeving is echter nog niet goed ingericht op deze veranderingen. Het kan, door gebrek aan groen en water, in de stad maar liefst 8 graden warmer zijn dan op het omringende platteland (het hitte-eilandeffect). Ook kan de binnenstad de steeds extremere neerslagbuien niet altijd direct verwerken, wat nu al steeds vaker leidt tot flinke wateroverlast. Hoe groot de klimaatveranderingen precies zijn en hoe snel ze gaan, is onzeker. Maar niets doen leidt tot enorme schade. Gelukkig wordt Nederland zich er steeds meer bewust van dat er nu iets moet gebeuren.

Gezamenlijk kunnen we op iedere schaal slimme maatregelen treffen, die elkaar versterken en aanvullen.

Samenwerken

Om in de toekomst een klimaatbestendige leefomgeving te behouden, moeten we nadenken over integrale oplossingen, waarin zowel op het gebied van droogte, hitte als wateroverlast passende maatregelen worden genomen. Hiervoor gaan gemeenten steeds meer samenwerken. Met elkaar en met provincies, waterschappen, het Rijk, bewoners en het bedrijfsleven. Ook woningcorporaties, ontwikkelaars, bouwers, zorginstellingen zijn nu aan zet, we zien daarin al veel ontwikkelingen. AT Osborne treedt hierbij op als klimaatmakelaar; de verbinder tussen de betrokken partijen en de ontwikkelingen.

Gezamenlijk kunnen we op iedere schaal slimme maatregelen treffen, die elkaar versterken en aanvullen, waardoor onze leefomgeving klimaatadaptief wordt en blijft. Dat is waar wij bij AT Osborne pas écht warm van worden!

Weten wat AT Osborne voor u kan betekenen op het gebied van klimaatadapatie? Lees hier meer. Of lees het interview met onze expert op het gebied van klimaatadaptatie, Matté Egging, waarin hij vertelt over zijn drijfveren.