Blog

MPU voor kind en jeugd: unieke zorgafdeling

Geschreven door Test Author | Jun 27, 2025 3:06:23 PM

Na een intensief verbouwtraject werd eind 2024 de compleet vernieuwde en uitgebreide Medisch Psychiatrische Unit (MPU) voor Kind en Jeugd van Amsterdam UMC locatie AMC geopend. Afdeling Projecten, van Dienst Huisvesting, Vastgoed & Techniek van Amsterdam UMC, zocht voor de verdubbeling van de afdeling ruim drie jaar geleden ondersteuning bij AT Osborne. “We hebben een lang voortraject doorlopen aangezien meerdere afdelingen verplaatst moesten worden om deze uitbreiding mogelijk te maken en hebben hiervoor out of the box moeten denken om tot het gewenste eindresultaat te komen”, kijkt projectmanager Jasper Müller terug.

 

Samen met collega Lennart van de Vliert was Jasper namens AT Osborne jarenlang betrokken bij deze unieke verbouwing van de enige MPU in Nederland voor patiënten tussen de 8 en 18 jaar. Het zijn kinderen en jongeren die voor korte of langere tijd intensieve zorg nodig hebben en opgenomen worden op de gesloten afdeling.

Jongeren perspectief bieden

Jolanda de Klerk is als hoofdverpleegkundige psychiatrie vanaf het begin betrokken geweest bij het vormgeven van deze afdeling. “De MPU Kind en Jeugd bestaat sinds 2016, maar had vier bedden. Daar moesten vanwege de wachtlijsten meer bedden bijkomen. Het gaat om jongeren die psychische en lichamelijk klachten hebben. Vaak zijn ze vastgelopen in de zorg. Je hebt het over kinderen die bijvoorbeeld depressief zijn, eetstoornissen hebben en daarnaast intensieve lichamelijk zorg nodig hebben. Dan helpt vasthouden aan de vaste protocollen niet altijd, wij moeten ook out of the box denken om de jongeren weer perspectief te bieden.”

Uitdagingen

Het is een bijzondere doelgroep waarbij verbouwen en uitbreiden ook om bijzondere oplossingen vroeg, want de afdeling moest gedurende het traject wel operationeel blijven. Tijdens de verbouwing zijn ook onderhoudswerkzaamheden meegenomen, omdat dergelijke afdelingen lastig toegankelijk zijn. Dit vereiste veel coördinatie om de overlast in het gebouw te beperken en de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Ook de zorgvraag op de afdeling voor somatische en psychische zorg gaf uitdagingen, vertelt hoofdverpleegkundige Jolanda: “Het gaat om kamers waar je moet werken met een tillift, waar zuurstof nodig is, maar kinderen ook langer verblijven. We wilden een kindvriendelijke omgeving creëren, maar het moest ook goed schoon te maken en brandveilig zijn.”

 

“Ons werk zat niet alleen in plannen op papier zetten, maar ook in mensen bij elkaar brengen.” – Lennart van de Vliert

 

Creatieve oplossingen

Om alle wensen en eisen helder te krijgen begon het traject met veel vragen stellen. Lennart: “Hoe werken de zorgprocessen op de afdeling? Met wat voor patiënten en wensen hebben we te maken? Dan kwamen er antwoorden die weer nieuwe vragen opriepen. Veel hygiëne- en brandveiligheidseisen zijn streng. Je hebt te maken met niet zelfredzame patiënten. Ook moest het een gesloten afdeling blijven, maar het moest niet voelen als een gevangenis. Daar zitten allemaal tegenstrijdigheden in en opgestapeld is dat best veel. Dus moesten we zoeken naar creatieve oplossingen en pragmatisch omgaan met eisen. Alle eisen hebben ons er niet van weerhouden om iets moois neer te zetten. Dat lukt alleen als je met zijn allen wil kijken naar wat er wel kan. Ons werk zat niet alleen in plannen op papier zetten, maar ook in mensen bij elkaar brengen.”

Deelprojecten

Dat gebeurde in gezamenlijke sessies en door veel gesprekken te voeren. Lennart: “We konden door het project in meerdere deelprojecten te verdelen, de planning in hapklare brokken aanbieden.” En dat werkte prettig, ervaarde Jolanda. “Wij hebben als team weinig gemerkt van de complexiteit en de hoeveelheid aan partijen. We werden goed op de hoogte gehouden.”

Wensen vervuld

Na groen licht van Dienst Huisvesting, Vastgoed & Techniek ging in maart 2022 de ontwerpfase van start, gevolgd door de bouw in januari 2023. Dankzij de sponsoring van Stichting Steun Emma konden veel wensen van de afdeling werkelijkheid worden, zoals een ruime buitenspeel- en moestuin voor ontspanning en een gameroom waar tieners even alles kunnen vergeten.

 

Jasper: “We zijn qua bouwkosten binnen de kaders gebleven. Door alle kosten en de te verwachten uitgaven nauwkeurig bij te houden, wisten we op elk moment in het traject hoe we er financieel voorstonden en of bepaalde nieuwe wensen vanuit de afdeling nog meegenomen konden worden. Tijdens het voortraject hebben we voor een realistische inschatting van de bouwkosten ook gebruik gemaakt van de expertise van de bouwkostenmanagement collega’s van AT Osborne om te toetsen of onze inschattingen realistisch waren”.

 

 

“Er is veel tijd gestoken in gesprekken en de aanloop. Maar daardoor konden wij ons gewoon focussen op de zorg en het opbouwen van het team, want de rest werd ons uit handen genomen.” – Jolanda de Klerk, hoofdverpleegkundige psychiatrie Amsterdam UMC

 

Leefbaar

Bij AT Osborne zijn ze erg blij met het vertrouwen dat ze kregen vanuit de afdeling Projecten van Dienst Huisvesting, Vastgoed en Techniek van Amsterdam UMC voor het mogen uitvoeren van dit bijzondere project. De verbouwing betekende ook een verschuiving van andere psychiatrische afdelingen. Kortom behoorlijk wat reuring in de vleugel van locatie AMC. Lennart: “Alle betrokken partijen hebben ook goed meegedacht hoe we het ook in die fase leefbaar konden houden. We hebben boortijden afgesproken en goed gecommuniceerd wanneer we tijdelijk het water of de stroom eraf moesten halen.”

 

Aan de zorgkant werd die communicatie erg op prijs gesteld. Jolanda: “Er is veel tijd gestoken in gesprekken en de aanloop. Maar daardoor konden wij ons gewoon focussen op de zorg en het opbouwen van het team, want de rest werd ons uit handen genomen. Toen we de afdeling voor het eerst compleet zagen waren we erg enthousiast. Het blijft een gesloten afdeling, maar het heeft een open karakter. Het is een prettige plek geworden. Als je ziek bent dan helpt het ook mee voor het welbevinden als je in een fijne omgeving kunt verblijven. Zeker voor deze groep patiënten.”

Meer weten?

Wil je meer weten over het vernieuwde Medisch Psychiatrische Unit van het Amsterdam UMC? Bekijk de video waarin Sem, een oud-patiënt, een rondleiding over de afdeling geeft. Hij legt uit wat de MPU Kind & Jeugd precies is en waarom deze afdeling zo bijzonder en belangrijk is.

 

Benieuwd hoe wij jouw projecten kunnen begeleiden? Neem dan contact op met Jasper of Lennart.

Meer informatie

Jasper Müller