Het bouwteam is in trek. Het is een samenwerkingsmodel waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer in een vroege fase gezamenlijk werken aan het ontwerp en de voorbereiding van een project. Het idee is helder: door al vroeg samen te werken, ontstaan betere plannen, worden risico’s beter beheerst en kunnen projecten efficiënter worden uitgevoerd. Maar hoe zorg je ervoor dat een bouwteam écht succesvol is?
Uit de praktijk hebben we negen belangrijke lessen gehaald over wat werkt – en wat niet. In deze blog deelt adviseur Ninke Hanenberg inzichten die helpen om bouwteams effectiever in te zetten en samenwerking naar een hoger niveau te tillen.
Samenwerking blijft een werkwoord, ook na het bouwteam
Een bouwteam zorgt voor een sterke samenwerking, maar zodra de realisatiefase start en er vaak weer sprake is van een traditionelere contractvorm, kan ook het traditionele gedrag er weer insluipen. Zonde, want juist die samenwerking maakt het verschil. Zorg daarom dat de bouwteammentaliteit niet verdwijnt. Leg vast wat werkte en bouw hierop voort in de realisatie. Bijvoorbeeld door fysiek samen te blijven werken of structureel tijd in te ruimen voor overleg, buiten de formele bouwvergaderingen om.
Een succesvol bouwteam stopt niet bij de contractondertekening. Wil je weten hoe je de samenwerking duurzaam borgt? We denken graag met je mee.