Blog

Binnen complexe opgaves, programma’s en projecten het verschil maken

Geschreven door Test Author | Jun 26, 2025 9:46:21 AM
Als consultant was zij tot nu toe voornamelijk actief in projectbeheersing. In haar nieuwe rol als managing consultant (MC) voor de adviesgroep projectmanagement binnen Toekomstbestendige Infrastructuur bij AT Osborne gaat Sandra Brouwer nieuwe uitdagingen aan. ‘Met de overstap vanuit projectbeheersing naar mijn nieuwe functie als verantwoordelijke MC voor het onderdeel projectmanagement, krijg ik meer eindverantwoordelijkheid en mag ik leidinggeven aan een eigen adviesgroep. Twee aspecten die me enorm veel energie geven.’
 

Managing consultant Sandra Brouwer. Foto: Jorrit ’t Hoen.

 

Met haar civieltechnische achtergrond werkte Sandra jarenlang in de aannemerij totdat zij acht jaar geleden als consultant voor AT Osborne aan de slag ging. “Bij opdrachtgevers sta ik vooral bekend als manager van projecten die in uitvoering zijn. Ik word gewaardeerd om vaardigheden om op alle niveaus – van bestuurder tot technisch specialist – een goede gesprekspartner te zijn. In mijn rol bij opdrachtgevers werk ik dagelijks aan een realistische planning, voorspelbaar zijn over kosten en het beheersbaar krijgen van risico’s. Als managing consultant is het mijn ambitie om daar op voort te borduren en betrokken partijen op operationeel, tactisch en strategisch niveau met elkaar te verbinden.”

Mensenwerk

Het team dat Sandra gaat leiden binnen AT Osborne bestaat uit vijftien adviseurs, variërend van assistent projectmanagers tot aan senior managers die actief zijn op directieniveau en alles daartussen. “Projectenwerk is echt mensenwerk. Als adviesbureau verbinden we ons niet alleen met projecten en opgaven, maar vooral met de mensen die het moeten doen. Dat gaat om aanvoelen, begrijpen en doorgronden van mensen, hun organisaties en hun belangen. Datzelfde geldt ook voor de mensen uit mijn team, als MC wil ik ze zoveel mogelijk in hun kracht zetten. Ze inzetten op plekken waar hun kwaliteiten optimaal tot hun recht komen.”

Waar zijn we actief?

 

De adviseurs en managers uit de adviesgroep die zich bezighouden met projectmanagement zijn actief in de breedte van ruimtelijke projecten zoals:

  • regionale en landelijke bereikbaarheidsvraagstukken

  • infrastructuurprojecten

  • de energietransitie

  • nieuwbouw, vervanging en renovatie

  • waterveiligheid en waterkwaliteit

 

Ambities vertalen

“In Nederland staan we met elkaar voor grote veranderopgaven. In een project context vertaal je die ambities naar werkbare oplossingen. Omdat we weten hoe je projecten in een lastige politiek-bestuurlijke context realiseert, kunnen wij het verschil maken. Juist binnen complexe projectomgevingen voelt een Osborner zich als een vis in het water. Dat doen we voor organisaties zoals Rijkswaterstaat, het ministerie van IenW en het Rijksvastgoedbedrijf, maar ook bij provincies, waterschappen en gemeenten.”

 

‘Overheidsorganisaties moeten steeds meer doen met minder geld en minder mensen. Dat vraagt om scherpe prioritering en een frisse blik op hoe het anders en beter kan.’

 

Slimmer werken

Schaarste aan mensen, middelen en beschikbare ruimte leggen voor veel overheden druk op het realiseren van hun ambities en doelstellingen. Sandra: “En die trend zet door, waarbij de opgaven steeds complexer worden en middelen schaarser. Kortom, overheidsorganisaties moeten steeds meer doen met minder geld en minder mensen. Dat vraagt om scherpe prioritering en een frisse blik op hoe het anders en beter kan. Slimmer werken in een realistische opzet, dat is iets waar we als AT Osborne graag bij helpen.”

Nieuwe aanpak

Een mooi voorbeeld is de ondersteuning van netbeheerder Stedin om hun aandeel in de energietransitie verder te brengen. Sandra: “Van oudsher is Stedin een beheerorganisatie. Nu het net overal vol zit, moet er de komende decennia dus stevig doorgepakt worden met projecten in het kader van capaciteitsuitbreiding en netverzwaring. Dat vraagt enorm veel van de organisatie. Die nieuwe werkelijkheid heeft een adviseur uit onze adviesgroep projectmanagement de afgelopen tijd samen met Stedin doorleefd en uitgewerkt in een nieuwe aanpak.”

 

‘Onze maatschappij is afhankelijk van infrastructuur die goed is voorbereid op de toekomst. Economis­che groei, kli­maatveran­der­ing, ver­st­edelijk­ing, tech­nol­o­gis­che en maatschap­pelijke ontwik­kelin­gen… al deze thema’s hebben een door­lopende en grote impact.’

 

Belangen verenigen

Daarnaast is er natuurlijk de grote vervangings- en renovatieopgave van het RWS-areaal. Sandra: “Veel van de bruggen, sluizen, stuwen en viaducten zijn in ons land in de jaren zestig gerealiseerd. Dus ook daar is het alle hens aan dek. Hierbij leveren we expertise om contracten slim in de markt te zetten. Op dat vlak ligt nog een grote opgave om belangen te verenigen en daarmee sneller en goedkoper te kunnen vervangen, renoveren of vernieuwen. Ik zou het fantastisch vinden om daar aan bij te dragen.”

Grote impact

“Onze maatschappij is afhankelijk van infrastructuur die goed is voorbereid op de toekomst. Economis­che groei, kli­maatveran­der­ing, ver­st­edelijk­ing, tech­nol­o­gis­che en maatschap­pelijke ontwik­kelin­gen… al deze thema’s hebben een door­lopende en grote impact. AT Osborne helpt opdracht­gevers en par­ti­jen om deze maatschap­pelijke opgave op ver­ant­wo­orde wijze te realiseren.”

 

Benieuwd naar onze diensten voor een toekomstbestendige infrastructuur? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij ook jouw complexe project verder kunnen helpen.

Meer informatie

Sandra Brouwer