Hoe kan de wereld er in Limburg in 2030, 2040 en 2050 uitzien, rekening houdend met de ambities van de provincie? In opdracht van de provincie gaat een consortium van AT Osborne, PosadMaxwan, Stec Groep, Goudappel en Generation.Energy aan de slag met een Integrale Strategische Toekomstvisie 2050.
“Uiteraard met aandacht voor de diverse uitdagingen zoals klimaatverandering, woningnood en de transitie naar een duurzame economie”, aldus Manuel Dijkstra, adviseur bij AT Osborne. “Deze opdracht biedt het team de gelegenheid een stevige bijdrage te leveren aan de toekomstige leefomgeving in Limburg. Daarbij zullen we nauw samenwerken met de provincie om effectief in te spelen op de specifieke behoeften en dynamieken van de verschillende deelregio’s.”
Voor deze opdracht is een breed consortium gevormd met specifieke expertise op de vraagstukken binnen de vier hoofdthema’s. Zo bestaat het team uit Stec Groep (wonen/economie), Goudappel (mobiliteit), Generation.Energy (energie) en PosadMaxwan (ruimtelijke samenhang en uitwerking). Manuel: “Als AT Osborne maken wij op onze beurt het verschil in politiek-bestuurlijke afwegingen in complexe besluitvormingstrajecten. Daarnaast verzorgen we het procesmanagement vanuit onze ruime ervaring uit eerdere opdrachten in de provincie Limburg.
Als vertrekpunt brengt het team met een datagedreven ‘Foto van Limburg’ de historische ontwikkelingen voor de kernthema’s in beeld. Dijkstra: “Dat geeft een overzicht van de ontwikkelingen binnen demografie, woningbouw, economie, mobiliteit en energie in de afgelopen decennia. Daarnaast laten we de huidige stand van zaken op deze onderwerpen zien. Zo maken we inzichtelijk wat bepalende keuzes zijn geweest, welke invloed ze hebben gehad op de wereld van vandaag en wat dat betekent voor de toekomst. Op die manier creëren we een onderbouwd startpunt voor de scenarioverkenning.”
De kern van de aanpak is het volgens Dijkstra het werken met bouwstenen. “Dat zijn bepalende keuzes per thema, gekoppeld aan de ruimteclaim die deze keuze met zich meebrengt. Aan de hand van de scenarioverkenning verzamelen we vervolgens input om bepalende keuzes voor de toekomst te formuleren. Zo werken we samen met de provincie aan een groeiende set bouwstenen die we door het proces heen verrijken. Door de impact van beleidskeuzes inzichtelijk te maken, kan de provincie straks beter anticiperen op de toekomst.”
Met 4 toekomstvisies kan de provincie gericht beleid voeren, investeringen doen en de regio in de toekomst verder op de kaart zetten. Dijkstra: “Als team kijken we enorm uit naar deze samenwerking. Samen kunnen we Limburg voorbereiden op de toekomst, waarbij we in aanloop naar 2050 helpen de unieke identiteit te behouden en te versterken.”
Manuel Dijkstra