In een tijd waarin waterbeheer en klimaatadaptatie steeds urgenter worden, maakte onze managing consultant Pelle de Wit binnen AT Osborne onlangs de overstap naar de adviesgroep Water & Klimaat. ‘Bij AT Osborne werken we niet alleen aan het ontwikkelen van beleid, maar ook aan de implementatie daarvan. We hebben de kennis en ervaring in huis om strategische plannen binnen complexe, multidisciplinaire vraagstukken om te zetten in werkbare oplossingen.’
Als consultant heeft Pelle altijd een brede interesse gehad in ruimtelijke vraagstukken. “Om die reden ben ik in 2010 bij AT Osborne begonnen. Wat mij aanspreekt, is dat je hier niet vastzit in een hokje. Naast infrastructuur ben ik me de laatste tijd steeds meer gaan richten op waterprojecten. Zo werk ik inmiddels al 2,5 jaar als programmamanager bij het Hoogheemraadschap van Rijnland.”
Nederland staat voor complexe uitdagingen op het gebied van water en klimaat. Pelle licht toe: “Het gaat niet alleen om bescherming tegen hoogwater. We moeten ons als samenleving ook inzetten voor schoon oppervlakte- en grondwater, de aanpak van droogteproblematiek, de biodiversiteit in ons watersysteem en het terugdringen van opkomende stoffen zoals PFAS. Om er maar een paar te noemen.”
AT Osborne ondersteunt diverse verantwoordelijke partijen, zoals het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen en drinkwaterbedrijven. “Ons onderscheidend vermogen ligt in het versterken van de verbinding tussen strategie en uitvoering. Zeker binnen complexe duurzaamheidsvraagstukken, zoals waterbeheer en klimaatadaptatie, is er behoefte aan concrete handelingsperspectieven en resultaatgerichte uitvoeringsorganisaties.”
‘Met een pragmatische blik en zicht op wat er nodig is in de uitvoering, kunnen wij bijdragen aan de realisatiekracht om dat gedaan te krijgen’
Verder is het belangrijk dat je in staat bent om flexibel en wendbaar in te spelen op plotselinge veranderingen. “Een goed voorbeeld is het Nationaal Programma Landelijk Gebied, waarmee het vorige kabinet met een gebiedsgerichte aanpak maatregelen voor natuur, klimaat, bodem en water slim wilde combineren. Ook al stopt de nieuwe coalitie met de landelijke aanpak, de opgave blijft gewoon bestaan. Na jaren investeren in de gebiedsgerichte aanpak willen de meeste provincies en waterschappen regionaal gewoon verder gaan met deze werkwijze. In de uitvoering van die gebiedsplannen spelen wij uiteraard graag een actieve rol.”
Een andere manier waarop AT Osborne overheden ondersteunt, is door bestaand beleid te evalueren en mee te denken over nieuw beleid. Pelle: “Zo zijn we bijvoorbeeld betrokken bij het impulsprogramma voor de Kaderrichtlijn Water. Waterbeheerders zijn op dit moment volop bezig om volgens de Europese Kaderrichtlijn Water voor 2027 aan de nieuwe kwaliteitseisen voor het oppervlakte- en grondwater te voldoen. Die partijen helpen wij met het creëren van een gezamenlijk overzicht, handelingsperspectieven en het management over programma’s voor kwaliteitsverbetering.”
Daarnaast adviseert AT Osborne ook over (implementatie van) relevante wet- en regelgeving. Pelle: “Omdat onze mensen al langdurig betrokken zijn bij integraal waterbeheer en waterkwaliteit, hebben zij veel ervaring opgebouwd. Zowel op het gebied van beleid en regelgeving als van de toenemende problematiek in relatie tot stikstof of PFAS.”
‘Met onze kennis en expertise zetten wij ons in voor werkbare oplossingen die het verschil maken’
Vooruitkijkend ziet Pelle de maatschappelijke opgaven op het gebied van water en klimaat alleen maar groeien. “De maatschappelijke vraagstukken worden steeds complexer en de middelen en mensen om deze aan te pakken worden steeds schaarser. Dat vraagt om focus op visievorming en beleidsontwikkeling. Met een pragmatische blik en zicht op wat er nodig is in de uitvoering, kunnen wij bijdragen aan de realisatiekracht om dat gedaan te krijgen.”
Meer uniformiteit in de aanpak kan de effectiviteit van alle inspanningen op landelijke schaal volgens Pelle aanzienlijk vergroten. “Als adviesbureau kennen we de spelers op het speelveld en zijn we goed bekend met doelstellingen, ambities, belangen en opgaven. Zo kunnen we een rol spelen bij het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden en nieuwe coalities. Met onze kennis en expertise zetten wij ons in voor werkbare oplossingen die het verschil maken.”
Benieuwd naar onze diensten om de water- en klimaatuitdagingen van morgen vandaag al aan te pakken? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij ook jouw project voor waterbeheer of klimaatadaptatie verder kunnen helpen.
Pelle de Wit