Het zoeklicht op de duurzame oplossing

Tim van Veelen werkt graag aan projecten die je kunt zien en voelen, waar je op kunt rijden of die water tegen houden. Ofwel: projecten met impact. ‘Making Waves’ viel binnen die categorie. Innovaties op het gebied van duurzaamheid nu echt eens een stap verder helpen, door ze concreet te koppelen aan opdrachtgevers. Het paste precies in Tims straatje. “Dingen die niet gemakkelijk zijn toch mogelijk maken. Daar zet ik mij graag voor in.”

Toen Tim Technische Bestuurskunde studeerde aan de TU Delft, heerste daar een bepaald cultuurtje. Het algemene gevoel was: na de studie moet je op de Zuidas wezen, bij de grote -liefst internationale- strategische adviesbureaus. “Daar ging ik een tijdje in mee”, blikt Tim terug. “Maar gaandeweg kwam ik tot een ander inzicht. Wilde ik als consultant multinationals, die al veel verdienen, helpen om nog meer te verdienen? Geen probleem dat studiegenoten die keuze maakten, maar ik wilde liever aan de slag voor organisaties waarvan de output mij écht interesseert.”

Beter maken
Daarmee bedoelt Tim: projecten die maatschappelijke impact hebben. En die interesse komt niet uit de lucht vallen. “Ik kom uit Amsterdam-Noord, ben opgegroeid in De Banne. Dat was toen best een slechte buurt, een zogeheten Vogelaarwijk. Je kunt dat aanpakken met zachte middelen, zoals buurtvaders en wijkcentra. Waardevol, maar je kunt daarnaast ook fysieke ingrepen plegen. Dat laatste zag ik gebeuren. Verouderde flats gingen plat, er kwam een mix van sociale huur- en koopwoningen voor terug. De bewoners kregen een nieuwe woning aangeboden en de wijk knapte zienderogen op. Daarom ben ik Technische Bestuurskunde gaan studeren, met als specialisatie Ruimtelijke Ordening. Buurten beter en bereikbaar maken, of meewerken aan andere projecten die op de een of andere manier leiden tot een betere wereld.”

Innovaties verder helpen
Het project ‘Making Waves’ valt onder die noemer. “In feite was dat vooral een evenement, van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat”, legt Tim uit. “AT Osborne werd gevraagd om partner te worden. Vervolgens ben ik lid van het projectteam geworden, tegen een zwaar gereduceerd tarief. De reden: de inhoud van het project. Daar stonden we zo volledig achter, we wilden er gewoon bij zijn. Duurzame innovaties die voorbij de startup fase zijn helpen om concreet de volgende stap te zetten … daar is alles en iedereen bij gebaat.”

Het evenement vond september 2017 plaats aan de Afsluitdijk. Bedenkers van slimme ideeën, investeerders, bedrijven en prominente ‘influencers’ kwamen er bijeen om duurzame innovaties verder te brengen. Zo beloofde de inmiddels overleden Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, om te proberen het initiatief ‘Village Pump’ in te zetten in vluchtelingenkampen. DSM gaf aan in zee te willen met ‘DutchaWEARness, een bedrijf dat 100% recyclebare kleding produceert.

Versnelling
Tim maakte deel uit van het projectteam en speelde een rol bij de versnellingssessies. “Ik hoorde innovators uit over wat ze nou echt nodig hadden om verder te komen. In het ene geval bracht ik hen in contact met een expert die daarbij behulpzaam kon zijn, in het ander geval probeerde ik hen concreet aan een publieke opdrachtgever te koppelen.”

Dat laatste is nog helemaal niet zo gemakkelijk. Publieke opdrachtgevers kunnen immers niet zomaar een opdracht verstrekken. Ze zijn gebonden aan Europese aanbestedingsregels. “Gelukkig is er een nieuwe aanbestedingsprocedure geïntroduceerd; het innovatieve partnerschap. Marktpartijen kunnen hierbij reageren op de behoefte van een publieke partij aan een innovatief product. AT Osborne volgt deze ontwikkeling op de voet en denkt er over mee. Heel typerend: dingen die moeilijk zijn toch mogelijk maken. Ik vind het tof om daarbij betrokken te zijn.”

Adresseren en agenderen
De maatschappelijke impact van een project als ‘Making Waves’ is evident. Het helpt innovaties verder die de leefomstandigheden van mensen verbeteren. Maar ook binnen projecten waar dat minder voor de hand ligt, probeert Tim die impact te maken. “Voor een gemeente in Zuid-Holland waren wij betrokken bij onderhandelingen met Rijkswaterstaat over de afkoop van een beheer- en onderhoudscontract voor een net opgeleverde tunnel. Daar boden zich onverwacht kansen aan, die zich toespitsten op het tunneldak. Wij hebben toen de mogelijkheid onderzocht om daar zonnepanelen op te zetten, en daarmee de verlichting in de tunnel van energie te voorzien. Met dat idee zetten we het zoeklicht op de duurzame oplossing. Ongeacht of dat het uiteindelijk wordt: je kunt de duurzame keuze altijd adresseren en agenderen. Die rol neem ik graag op mij.”