Blankenburgverbinding: betere bereikbaarheid Rotterdam

Rijkswaterstaat realiseert samen met partners uit de regio de Blankenburgverbinding. Hiermee werken zij aan een verbeterde bereikbaarheid van Rotterdam. De Blankenburgverbinding is een nieuw aan te leggen snelweg die de A20 bij Maassluis en de A15 bij Rozenburg met een tunnel onder het Scheur verbindt. AT Osborne helpt Rijkswaterstaat sinds enkele jaren in het voorbereiden en uitwerken van dit project. Met name op het gebied van projectbeheersing en in de procesbegeleiding van bestuurlijke- en technische dossiers werk(t)en adviseurs van AT Osborne aan dit project. Momenteel verzorgt  AT Osborne het kwaliteitsmanagement binnen het project en managet zij het raakvlak dat ontstaat als gevolg van de Blankenburg verbinding tussen  de Blankenburgverbinding en de A15 nabij Rozenburg.

Afhankelijk van de behoeften van het project heeft AT Osborne wisselende adviseurs geleverd. Dit om binnen de opdrachten aan de hand van de individuele kwaliteiten en expertises van onze adviseurs  optimale resultaten te kunnen leveren.  Zo koppelden we voor één van de opdrachten een collega met kennis van procesmanagement en het waterdomein aan een collega met  een civieltechnische achtergrond. Samen maakte dit een geschikt duo voor het uitvoeren van  een analyse van het raakvlak tussen het project Blankenburgverbinding en de A15. Kenmerkend aandachtspunt van dit raakvlak is dat dit alleen gaat om een technisch raakvlak is tussen twee stukken snelweg maar ook  raakvlak is tussen twee Design, Build, Finance, Maintain (DBFM)-contracten en daarbij horende opdrachtnemers en projectorganisaties binnen Rijkswaterstaat.

In de analyse die Joost en Thomas hebben uitgevoerd hebben zij allereerst de technische gevolgen in kaart gebracht van de komst van de Blankenburgverbinding op de bestaande A15. Hiermee konden zij een voorstel doen hoe het areaal en de werkzaamheden te verdelen over de twee contractanten. Daarnaast hebben zij een voorstel gedaan hoe Rijkswaterstaat deze verdeling van werkzaamheden, en daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheden, slim kan verwerken in de contracten met de twee opdrachtnemers

Om voortgang te boeken in de proces hebben Joost en Thomas actief afgestemd met verschillende stakeholders binnen de Rijkswaterstaat organisatie. Door alle relevante interne belanghebbenden te betrekken is een gedragen uitwerking ontstaan. Deze basisuitwerking wordt momenteel  verder uitgewerkt in de ontwerpen en contracten van de twee projecten.  Thomas is namens AT Osborne betrokken bij de verdere uitwerking en implementatie van het opgeleverde advies.