Evaluatie vergroting Wilhelminakanaal

In Tilburg wordt het Wilhelminakanaal vergroot. Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg werken samen aan dit project. AT Osborne hielp hen door, samen met LievenseCSO en een Commissie van Deskundigen, de kwaliteit van de informatieverzameling en besluitvorming in de voorbereidende projectfases te evalueren, gericht op lessen voor het vervolg en toekomstige projecten.

Betere bereikbaarheid en sterkere positie
In Tilburg wordt het Wilhelminakanaal vergroot. Hiermee worden de Tilburgse binnenhavens beter bereikbaar en wordt de positie van Tilburg als multimodaal logistiek centrum versterkt. Het besluit hiervoor is in 2007 genomen en vastgelegd in een bestuursovereenkomst tussen het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg.

Risico op bodemzetting en schade
In 2013 starten de uitvoerende werkzaamheden voor het project. Ook meldt zich dan een betrokken en deskundig buurtbewoner. Volgens hem veroorzaakt het project een groter risico op bodemzetting dan eerder is berekend. Daarmee is ook de kans op schade aan omliggende bebouwing groter dan gedacht. Vanwege de secure onderbouwing van de bewoner besluit het projectteam werkzaamheden aan de betreffende delen van het project op te schorten. Een periode van bezinning volgt. De vraag is: ‘Hoe moet het verder?’. Het projectteam verricht samen met inhoudelijke experts extra onderzoek en neemt eerdere ontwerpbesluiten in heroverweging. In december 2017 besluiten de drie samenwerkende overheden (gemeente, provincie en Rijk) het ontwerp aan te passen, waardoor de kans op schade in de omgeving beperkt blijft.

Evaluatie
Na afronding van deze bezinningsperiode rijst de vraag hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan. Voor het beantwoorden hiervan, vraagt het projectteam een Commissie van Deskundigen om, met ondersteuning van een deskundig onderzoeksbureau, een evaluatie uit te voeren naar de informatieverzameling en besluitvorming binnen het project. Het doel daarvan is het projectverloop te reconstrueren en lessen te formuleren voor volgende projecten.

AT Osborne fungeerde samen met LievenseCSO als deskundig onderzoeksbureau. Wij leverden expertise over risicomanagement, projectmanagement, governance en besluitvorming. Daarnaast was AT Osborne verantwoordelijk voor het procesmanagement van de evaluatie onder leiding van de Commissie van Deskundigen. LievenseCSO leverde de geotechnische en geohydrologische expertise. Als ondersteunend bureau waren we penvoerder van het onderzoeksrapport, op basis waarvan de Commissie van Deskundigen de onderzoeksvragen beantwoordde en aanbevelingen formuleerde. De stuurgroep van het project stelde de rapportage met leerpunten en aanbevelingen vast. Deze krijgt opvolging in het project en de betrokken organisaties.