Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica UvA

Jarenlang werkten natuur- en sterrenkundigen, scheikundigen, wiskundigen, biologen, aardwetenschappers, logici en informatici verspreid over Amsterdam ieder in hun eigen gebouwen. Aan het einde van de 20ste eeuw werd discipline overschrijdende samenwerking steeds belangrijker en raakten de laboratoria en onderwijszalen op het Roeterseiland en in de Watergraafsmeer verouderd. Halverwege de jaren negentig besloot de Universiteit van Amsterdam (UvA) een nieuwe bètafaculteit te gaan bouwen voor alle bètadisciplines in een nog te ontwikkelen science centre in de Watergraafsmeer.

De ambitie van de UvA was om een groot, gastvrij en bovenal herkenbaar en gedifferentieerd gebouw te maken waar samenwerken centraal staat. De opdracht aan het ontwerpteam was om een gebouw te ontwerpen dat een optimale omgeving biedt voor de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en ondernemerschap, zowel binnen de faculteit als met nabij gelegen onderzoekinstituten en bedrijven op het Science Park. Want ontmoeting en uitwisseling van ideeën en ervaringen tussen mensen en wetenschappelijke disciplines, en samenwerking tussen onderwijs en onderzoek maken de weg vrij voor vernieuwing en innovatie.

Het nieuwe gebouw met een totaaloppervlak van 70.000m2 BVO omvat onderdelen en voorzieningen die het zo geschikt maken voor bètaonderwijs en -onderzoek. Er is een grote verscheidenheid aan laboratoria en practica (ca. 20.000m2 NVO) en kantoren aansluitend op de behoefte vanuit de verschillende research en onderwijsbehoefte. De vloeren van de laboratoria waar zeer gevoelig natuur- en scheikundig onderzoek wordt gedaan, zijn trillingsarm. Voor biologisch en biochemisch onderzoek zijn er kassen en klimaatkamers met geavanceerde klimaatbeheersing. Voor grotere opstellingen is een specifieke hal beschikbaar. Op het dak van het gebouw bevinden zich een sterrenkoepel voorzien van een 51 cm spiegeltelescoop (met een uiterst lichtgevoelige camera) en een zonnekoepel voor zonnewaarnemingen.

De experts van vandaag in het laboratorium van de toekomst
Het nieuwe FNWI huisvest het laboratorium van de toekomst, een lab dat kan meegroeien met de dynamiek van research. AT Osborne is vanaf de initatie door de UvA ingeschakeld vanwege de deskundigheid op het gebied van de huisvesting van onderwijs, onderzoek en laboratoria.  AT Osborne heeft in de ontwerpfase aangestuurd op een modulaire structuur van gebouw en installaties met als resultaat een grote mate van veranderbaarheid. AT Osborne ontwikkelde bovendien een uniek laboratorium-inrichtingsconcept, de Multi-labwand. Deze vondst is toegepast in alle laboratoria van de nieuwbouw. De afmetingen van de laboratoria zijn relatief eenvoudig aanpasbaar omdat de scheidingsmuren bestaan uit uitneembare en verplaatsbare panelen. Ook de laboratoriuminrichting is flexibel en veranderbaar door een modulaire opbouw en samenstelling als een soort ‘Meccano –doos’ .Daardoor is het eenvoudig om zowel het laboratorium als de inrichting van de ruimte aan te passen op veranderbare behoefte. Gedurende het proces was er veel interactie met zowel biochemisch, chemisch als fysisch georiënteerde onderzoeksgroepen. Het is gelukt voor zoveel mogelijk gebruikers een passende werk- en onderzoeksomgeving te creëren die eenvoudig en individueel aanpasbaar is.

De kosten? Die zijn iets hoger dan traditionele labinrichting maar dit wordt snel terugverdiend bij verbouwingen.