Floriade 2022: de Groene Stad

In september 2012 heeft de Nationale Tuinbouwraad gekozen voor Almere als locatie voor de Floriade van 2022. In juni 2015 heeft de gemeenteraad het Masterplan Floriade Almere 2022 vastgesteld waarin de ambities van de gemeente voor het evenement, de aanloop daar naar toe maar vooral ook voor de daarop volgende gebiedsontwikkeling zijn vastgelegd. Het evenement Floriade is daarbij nadrukkelijk als katalysator voor een aantal gewenste ontwikkelingen van Almere gepositioneerd.

Sinds dat moment is hard gewerkt aan het opzetten en invullen van de organisatie die het Masterplan moet gaan realiseren. De vele ambities zijn hoog en het saldo van de maatschappelijke kosten en baten is positief. Hiermee is bij de politieke en de maatschappelijke omgeving een forse verwachting gecreëerd. AT Osborne is medio 2016 gevraagd om te onderzoeken of de gemeentelijke programmaorganisatie goed op koers ligt en of de structuur en werkwijze van de organisatie en de bestuurlijke en ambtelijke inbedding van het project kan worden geoptimaliseerd.

Naast een analyse van relevante documenten zijn voor het onderzoek interviews gehouden met zowel de bestuurlijke als de ambtelijke top en projectleiders. In een vertrouwelijke setting om een goed en openhartig beeld te verkrijgen van de actualiteit en de verwachtingen voor de toekomst voor wat betreft succes- en faalfactoren van het programma. De conclusie is dat de gemeente bijtijds is gestart met het leggen van de puzzel hoe de over de verschillende beleidsterreinen gedefinieerde ambities binnen de inmiddels politiek vastgestelde harde budgettaire randvoorwaarden kunnen worden waargemaakt. Een complex proces waarin intern nog wordt gezocht naar evenwicht tussen (bestuurlijke) ambities en (ambtelijke) haalbaarheid. De opgave bestrijkt meerdere beleidsterreinen, is multidisciplinair en beslaat een relatief lange periode die ook nog eens een bijzondere fasering kent.

Uit het onderzoek blijkt dat er nog ruimte is voor verbetering. Gegeven de omvang en complexiteit van de opgave en de ervaringen met vergelijkbare opgaven is dat geen grote verrassing. De verbeteringen liggen niet op het vlak van de organisatiestructuur maar  op het uitwerken van de ambities en vooral de samenwerking tussen de bestuurlijke en ambtelijke organisatie. Daarvoor zijn ook verbetermaatregelen gedefinieerd en een routekaart hoe deze effectief en efficiënt kunnen worden geconcretiseerd.