Implementatie zorgplicht primaire waterkeringen

AT Osborne was en is betrokken bij diverse ontwikkel- en implementatieopgaven voor de zorgplicht primaire waterkeringen. Deze opgaven komen voort uit de gewijzigde Waterwet van 2014, waardoor de waterschappen en Rijkswaterstaat (RWS) genoodzaakt zijn om hun bestuurlijke zorgplicht met nog meer deskundigheid in te vullen.

Ondersteuning collectieve aanpak

De (Unie van) waterschappen, STOWA, en RWS werken op een aantal opgaven samen. Deze samenwerking ondersteunden en faciliteerden wij door:

  • Visieontwikkeling voor de bestuurlijke Commissie Waterkeren van de Unie van Waterschappen.
  • Het ontwikkelen van werkprogramma’s en werkplannen.
  • De invulling van de secretarisrol in de landelijke Stuurgroep Zorgplicht, waarin directeuren van waterschappen en RWS zitting hebben.
  • Begeleiding van werkgroepen en het organiseren en faciliteren van inspirerende netwerkdagen.
  • Adviseren van de stuurgroep zorgplicht op strategische vraagstukken.
  • Ontwikkelen van bouwstenen als de basiseisen, rapportageformat, handreiking informatieplan, bestuurlijke ambitiebepaling, kwaliteitsmanagement.

Gerichte ondersteuning RWS en waterschappen

Specifiek ondersteunden wij Waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en Waterschap Rijn en IJssel met hun ontwikkelopgaven.

Waterschap Scheldestromen

De implementatie van de zorgplicht legt in sommige gevallen organisatiebrede problematiek bloot en kan worden gebruikt als springplank voor een bredere organisatieontwikkeling. Zo startte een team van AT Osborne in 2016 bij het Waterschap Scheldestromen, met de implementatie van de zorgplicht. Doel was om het assetmanagement van de waterkeringen te professionaliseren om daarmee te voldoen aan de basiseisen voor de zorgplicht en om bedrijfsmiddelen optimaal te beheren. Deze opdracht werd uitgebreid met een ontwikkelopgave van de hele organisatie, toen bleek dat de gehele organisatie er baat bij zou hebben om te gaan werken volgens de principes van het assetmanagement.

Waterschap Scheldestromen wil straks meer procesgericht, risicogestuurd en omgevingsgericht te werk gaan en zo continu in control blijven over (de instandhouding van) het areaal. AT Osborne heeft hen daarom geholpen het beheer en onderhoud van het areaal, waaronder de primaire waterkeringen, explicieter vorm te geven. Zij ondersteunde het managementteam en de teamleiders bij het opstellen van plannen van aanpak voor de organisatieontwikkeling en voor het aanpassen van de werkwijze voor de zorgplicht van de waterkeringen. De adviseurs van AT Osborne verzorgden hierbij het procesmanagement, ondersteunden bij het vastleggen en gaven advies over de nieuwe organisatiestructuur. Het resultaat van deze opdracht is het ‘plan van aanpak zorgplicht waterkeringen: ontwikkelen op een bestaande taak’ en een ‘integraal plan van aanpak’ voor de organisatieontwikkeling, met o.a. een nieuwe organisatiestructuur en nieuwe procesbeschrijvingen.