Praktijkproef Amsterdam – slim spreiden, beter doorrijden

De Praktijkproef Amsterdam (PPA) is een grootschalige test met de nieuwste innovaties in de auto en op de weg. Nergens ter wereld wordt intelligente technologie op het gebied van verkeersmanagement op zo’n grote schaal getest in het dagelijkse verkeer. Het doel van de praktijkproef is om stapsgewijs toe te werken naar een toekomst waarin auto’s, verkeerslichten en informatieborden digitaal met elkaar zijn verbonden en volledig samenwerken. Zo draagt de proef bij aan een betere doorstroming van het verkeer, minder files en een schonere stad.

In PPA werken het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam met elkaar samen. in de tweede fase van dit project wordt de integratie van technologieën langs de weg en in de auto een stap dichterbij gebracht, naast de verdere uitrol en intensivering van de samenwerking (publiek en privaat). In Fase 2 zijn vier deelprojecten actief met ieder een verschillende focus: PPA In-car, PPA Noord, PPA West en PPA Zuidoost.

AT Osborne vervult de rol van Integrale Evaluator voor fase 2 van PPA. De integrale evaluatie moet een compleet en helder inzicht verschaffen in de resultaten en bevindingen van PPA fase 2. Op basis van deze inzichten worden in de evaluatie uitspraken en aanbevelingen opgenomen voor PPA zelf en andere projecten op het gebied van ITS. De uitkomsten van de Integrale Evaluatie worden gebruikt voor de besluitvorming over het vervolg van PPA (fase 3).

Het interessante van de Integrale Evaluatie voor PPA is dat deze opdracht vele aspecten kent. Het is een innovatief project waardoor het onzeker is welke maatregelen welke resultaten opleveren en er dus voortdurend geschakeld en bijgesteld moet worden. Voor de Integrale Evaluatie maakt dit een nauwe betrokkenheid tijdens de uitvoering noodzakelijk. Daarnaast gaat het bij dit project om ontwikkelingen die in verband staan met veel andere (inter)nationale ontwikkelingen op het gebied van intelligente transportsystemen (ITS). Dit zijn ontwikkelingen op het gebied van techniek maar bijvoorbeeld ook ontwikkelingen in de rolverdeling markt-overheid of de koers van betrokken overheden. Dit maakt de Integrale Evaluatie uitermate boeiend op zowel operationeel, tactisch als strategisch niveau.

Hoe de Praktijkproef Amsterdam ziet u in onderstaande animatie:

Meer informatie