Assetmanagement

De jaren van explosieve nieuwbouw liggen achter ons, waardoor de aandacht nu op het beheer en onderhoud van gebieden en (vastgoed)objecten komt te liggen. Hoe staat ons eigendom er op dit moment bij en hoe zouden we dat willen? Hoe gaan we om met beheer en onderhoud? Gaan we repareren op het moment dat er een schade is, of moet het object en het bijbehorende gebied op het allerhoogste onderhoudsniveau zitten? Wat zijn de daadwerkelijke kosten en kunnen we -nu en in de toekomst- verbeteringen betalen.

Waarde realiseren

Assetmanagement draait om hoe onze asset presteert ten opzicht van het bedrijfsproces, de doelstelling en het imago. Door alle assets (zowel je gebouw als het terrein, de ICT en het interieur) als één geheel te zien, ontstaat overzicht. Dit is nodig om op basis van feiten en gebruikersbehoefte beslissingen te nemen en assets niet te beschouwen als kosten, maar als waarde. Namelijk als iets dat de bedrijfsvoering ondersteunt en bijdraagt aan het succes van de organisatie. De missie, visie en strategische doelen van een organisatie zijn bepalend voor welke toegevoegde waarde dit is. Hierbij is een voortdurende afweging nodig tussen financiën, prestaties en risico’s. Deze afweging en het besluitvormingsproces hierover vormen de kern van het assetmanagementproces.

Beslissen

Het is noodzakelijk om in de financiële analyse uit te gaan van verschillende scenario’s. Alleen zo kun je goede beslissingen nemen. Je ziet of de benodigde assets gedurende de gehele levenscyclus betaalbaar zijn, wat de opbrengsten zijn en er is inzicht in kansen en bedreigingen. Organisaties moeten maatregelen nemen om risico’s op een aanvaardbaar niveau te beheersen. De strategische doelstellingen van de organisatie moeten worden omgezet naar assetdoelstellingen, gerelateerd aan de hele levenscyclus. Het bepalen van de prestatie en eisen aan de dienstverlening en het product, zorgt voor concrete resultaten en doelstellingen. Zo krijg je een heldere scope voor het nemen van de beslissingen op basis van de financiële analyse, de aanvaardbare risico’s en de benodigde prestatie.

Beslissen (kosten, prestatie en risico): EurekaRail: betere spoorverbindingen
Onder de naam EurekaRail voerde AT Osborne, samen met consortiumpartner Railinfra Solutions, de opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, provincie Limburg en provincie Brabant uit. De opdracht was een onderzoek naar het verbeteren van de spoorverbindingen tussen Eindhoven, Venlo en Düsseldorf en tussen Eindhoven, Heerlen, Aachen en Köln.

Organisatie

We zien een kentering van project gestuurde organisaties naar organisaties waarin assetmanagement leidend is. De invoering van assetmanagement in een organisatie heeft impact op de manier waarop een organisatie werkt op operationeel, tactisch én strategisch niveau. Vanuit het assetmanagement worden kaders meegegeven aan projecten. Ook is de assetmanagementorganisatie de opdrachtgever voor projecten. Doordat assetmanagement een veel centralere positie inneemt, ontstaat in veel organisaties een veranderkundige opgave. Er worden andere eisen aan competenties van medewerkers gesteld. Er ligt meer focus op de strategische doelen en samenwerking met stakeholders in de keten. Ook levert assetmanagement een bijdrage aan de beleidsontwikkeling.

Organisatie: Samenwerken op assetmanagement
De provincie Utrecht en Rijkswaterstaat Midden-Nederland (RWS-MN) beheren beide een aanzienlijk areaal aan wegen en vaarwegen met bijbehorende assets. Omdat de beheergrenzen elkaar raken, is de wens ontstaan een verkenning uit te voeren naar mogelijke samenwerking op het gebied van wegonderhoud en assetmanagement. AT Osborne voerde in opdracht van provincie Utrecht en RWS-MN deze verkenning uit.

Organisatie: Operational Excellence bij GVB Amsterdam
Met de concessie voor het exploiteren van het openbaar vervoer in de regio Amsterdam heeft GVB een grote opgave. AT Osborne is nauw bij deze opgave betrokken.

Informatie

Digitalisering is noodzakelijk om dezelfde kwaliteit van diensten te kunnen blijven leveren. Het belang van IT is exponentieel toegenomen. Daarnaast verschuift de focus van IT steeds meer naar informatie. Voor assetmanagement staat informatie over onderhoud (onderhoudsniveau) en het gebruik centraal. Maar ook informatie over grond en het eigendom is van belang. De informatie moet op strategisch niveau een bijdrage leveren aan de eigen organisatie. Daarnaast zijn er tal van operationele taken, zoals het ondersteunen van gebruikers, het specificeren van wijzigingen, het bijhouden van verrichte prestaties van de assets, het specificeren van nieuwe functionaliteiten en het testen van wijzigingen.

Organisatie en informatie: Noord/Zuidlijn
De Noord/Zuidlijn verbindt sinds 22 juli 2018 Amsterdam Noord met station Zuid via de Amsterdamse binnenstad. AT Osborne raakte betrokken kort na de verzakkingen op de Vijzelgracht. Dat begon met het leveren van de projectdirecteur en een grondige analyse van de grote uitdagingen van de opgave en de organisatie ervan.

Evaluatie

Het monitoren van de prestaties van assets en de organisatie met betrekking tot de assetmanagement doelstellingen en de organisatiedoelstellingen, is een belangrijk onderdeel van assetmanagement. Afwijkingen in prestaties kunnen worden gebruikt als input voor het herzien van de doelstellingen. De assetmanagement en organisatiedoelstellingen moeten regelmatig worden geëvalueerd en ter beoordeling worden voorgelegd aan de directie of bestuurders. De informatie uit die beoordeling kan worden gebruikt voor het proces van continue verbetering.

Evaluatie Staatsbosbeheer en Natuur- en Recreatieschappen Zuid-Holland
Staatsbosbeheer (SBB) verzorgt in opdracht van diverse Natuur- en Recreatieschappen onder meer de aanleg en het beheer van openbare recreatieterreinen in de Provincie Zuid-Holland. AT Osborne heeft de evaluaties uitgevoerd van de samenwerking tussen SBB en de Groenalliantie, het schap IJsselmonde, het schap Voorne-Putten en het schap Midden-Delfland.

Zie ook: Assetmanagement: procesinrichting