Klimaatadaptatie

Het klimaat verandert. De zomers zijn warmer en droger, tegelijkertijd vallen er meer piekbuien en stijgt de zeespiegel. We proberen de klimaatverandering zoveel mogelijk te vertragen, maar we moeten ons er ook op voorbereiden. Dat laatste betekent vooral: de buitenomgeving erop aanpassen en anders inrichten. Hitte in de stad wordt draaglijk door schaduw en koelteplekken aan te bieden, met de aanleg van openbaar groen. Om droogte te voorkomen, moeten we water in onze sloten en grachten langer vasthouden zodat we dit kunnen gebruiken wanneer tekorten dreigen. Wateroverlast door piekbuiten kunnen we de baas met bijvoorbeeld een andere inrichting van straten, pleinen en tuinen. Om overstromingen vanuit rivieren te voorkomen, moeten we bijvoorbeeld onze nieuwbouwwijken niet op de laagste punten in de omgeving bouwen.

Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie

In het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie werken gemeenten, provincies en waterschappen samen in veertig zogenaamde werkregio’s. AT Osborne is betrokken bij de samenwerking binnen enkele van deze regio’s. Wij helpen in bijvoorbeeld Utrecht en Groningen mee aan het ontwikkelen van een strategie en stellen uitvoeringsprogramma’s op.

Daar zijn we uitstekend op toegerust. AT Osborne kan bogen op een ervaring van decennia op het gebied van grote en minder grote projecten op het gebied van infrastructuur en de fysieke omgeving. Wij weten hoe het is om openbare ruimte in te richten en hoe samenwerkingsprocessen moeten worden georganiseerd en geleid. Wij leggen de relevante verbindingen tussen de betrokken partijen.

Maar klimaatadaptatie staat niet op zichzelf. Ook de energietransitie, de transitie van de landbouw, de opgaven van biodiversiteit, nieuwbouw en herstructurering en mobiliteitsvraagstukken spelen zich af in de openbare ruimte. AT Osborne verbindt deze opgaven en adresseert de kansen die hierbij ontstaan.

AT Osborne

Wij kunnen dit, omdat het aansluit bij hoe wij als bureau werken. Binnen AT Osborne bestaan geen schotten. Waar dat waarde toevoegt, werken al onze 150 professionals samen. Daarmee ontstaat een bundeling van kennis en ervaring waarmee wij opgaven met een brede, integrale blik tegemoet treden. Omdat wij geen ingenieursbureau zijn, kunnen wij vanuit een inhoudelijke achtergrond de focus volledig leggen op de organisatie en realisatiekracht. Wij zorgen ervoor dat iedereen de juiste rol pakt, dat alle benodigde partijen (ook bestuurlijk) worden aangehaakt. Niet alleen overheidspartijen, maar ook private spelers zoals aannemers en ontwikkelaars. Dankzij onze track record kennen we de juiste spelers op alle niveaus: nationaal, regionaal en lokaal. En zij kennen ons.

Bij een urgente, omvangrijke opgave als klimaatadaptatie is realiteitszin onontbeerlijk. Wij onderkennen dat de aanpak van klimaatadaptatie een lange adem vereist. De opdracht is dan ook niet om die ene grote doorbraak te bewerkstelligen, maar om kleine betekenisvolle stappen te zetten. Daar gaat het om. Op die manier blijven we in beweging, op weg naar een duurzame leefomgeving die voorbereid is op de gevolgen van klimaatverandering.