Amsterdam werkt toe naar 60 procent minder CO2-uitstoot in 2030 en fossielvrij in 2050. Binnen deze opgave heeft de gemeente een belangrijke rol. Eind 2023 is de uitvoeringsorganisatie ‘Energie voor de Stad’ gestart om de uitvoering van de energietransitie efficiënter en effectiever te realiseren. Vanuit AT Osborne ondersteunen verschillende collega’s de organisatie onder andere op het gebied van projectmanagement en uitvoeringsregie.
Het team dat gemeente Amsterdam ondersteunt met ‘Energie voor de Stad’. Van links naar rechts: Jack Rouwendaal, Dominique Berck, Frank Jacobsen, Ninke Hanenberg, Wim Gideonse en Tim van Veelen. Foto: Ernie Buts
“Binnen ‘Energie voor de Stad’ komen verschillende opgaven van de energietransitie bij elkaar”, vertelt consultant Ninke Hanenberg. “Energie voor de Stad regisseert en voert uit. We zorgen voor overzicht en inzicht in de energietransitie-opgave van Amsterdam. En in meerdere programma’s wordt gewerkt aan de warmtetransitie voor bestaande bouw en nieuwbouw, het realiseren van energieopwekking uit hernieuwbare bronnen en maatregelen tegen netcongestie.” Zelf werkt Ninke als contractmanager aan collectieve warmteoplossingen voor nieuwbouwgebieden in het programma Collectieve Warmte Amsterdam.
Met haar strategische blik kijkt Ninke als contractmanager naar de scope waarmee het werk in de markt wordt uitgezet. “Ik zorg dat alle afspraken, verantwoordelijkheden en ook de risicoverdeling kraakhelder in de overeenkomst worden vastgelegd. Tegelijkertijd is het belangrijk de aanbesteding zo aantrekkelijk te maken dat partijen in deze spannende markt willen instappen.” Ze brengt hiervoor uitgebreide kennis over aanbesteden vanuit de infrasector mee. “De infrasector kent de kunst van het aanbesteden als geen ander en heeft hier veel kennis over opgebouwd, het is fijn om een brug te kunnen slaan richting de energiesector.”
Vervolg Een van de projecten waarvoor ze actief is, is de ontwikkeling van een warmtesysteem voor Sluisbuurt Noord. Wat nu nog een kale vlakte is op Zeeburgereiland (aan de oostkant van de stad), wordt tot 2042 ontwikkeld tot hoog stedelijk woonwerkgebied met meer dan 2.400 huizen en 18.000 vierkante meter aan kantoren en andere gebouwen.
‘Als linking pin tussen het MT van ‘Energie voor de Stad’ en de verschillende programma’s, werkt Wim Gideonse met de programmamanagers aan het effectiever en meer integraal aanvliegen van de opgaven’
Omdat nieuwbouw niet meer op gas mag, wordt hier een collectief warmtesysteem ontwikkeld. Ninke was betrokken bij de aanbesteding. “Recent hebben de gemeente en Eteck als leverancier van duurzame warmte de bouwteamovereenkomst ondertekend voor Sluisbuurt Noord. In het bouwteam wordt het ontwerp – dat uit twee grote warmte- koudeopslagsystemen en thermische energie uit oppervlaktewater bestaat – en de fasering van het project gezamenlijk verder uitgedacht.”
Ook op andere plekken binnen de organisatie kom je Osborners tegen. Ninke: “Zo stuurt Wim Gideonse bijvoorbeeld de programmamanagers aan. Als Hoofd Programma’s is hij de linking pin tussen het MT van ‘Energie voor de Stad’ en de verschillende programma’s. Met de programmamanagers werkt hij aan het effectiever en meer integraal aanvliegen van de opgaven. Daarnaast is hij medeverantwoordelijk voor het door ontwikkelen van de organisatie.”
Ook collega Frank Jacobsen maakt als Osborner deel uit van het MT. Als Manager Bedrijfsvoering is Frank Jacobsen het financieel geweten van de organisatie en verantwoordelijk voor de integrale beheersing van het programma. Hij bouwt samen met zijn team aan een professionele en betrouwbare bedrijfsvoering die de verdere ontwikkeling van Energie voor de Stad ondersteunt.
‘Als Projectleider Kansen en Programmeren zoekt onze collega Dominique Berck samen met andere partijen naar mogelijkheden om werk in de openbare ruimte slim te combineren’
Een van de grote uitdagingen voor de warmtetransitie is volgens Ninke de hoeveelheid werk die moet worden verzet. “Eén op de drie straten van Amsterdam moet open, en dat alleen al voor de warmtetransitie. Er moet nog veel meer werk worden uitgevoerd, bijvoorbeeld voor elektra en riolering. Dat gaat veel hinder opleveren. Daarom zoekt onze collega Dominique Berck als Projectleider Kansen en Programmeren samen met andere partijen naar mogelijkheden om werk in de openbare ruimte slim te combineren.”
De warmtetransitie, die niet altijd even gemakkelijk verloopt, ligt volgens Ninke behoorlijk gevoelig. “Omdat zaken als betaalbaarheid en vertrouwen in warmtenetten nog niet optimaal zijn, spelen er veel vragen bij bewoners en andere stakeholders van Amsterdam. Onze collega Tim van Veelen werkt als strategisch omgevingsmanager in het programma Warmte Bestaande Stad, waarin hij de bewoners centraal stelt.”
In hetzelfde programma is collega Jack Rouwendaal als manager uitvoering verantwoordelijk voor het versnellen van de realisatie van collectieve warmtenetten. Ninke: “De realisatie van warmtenetten is geen enkelvoudige opgave en loopt vaak parallel met de inrichting van de openbare ruimte. Het programma Warmte Bestaande Stad zoekt samen met woningcorporaties en VvE’s naar kansen in de warmtetransitie, waarbij betaalbaarheid voor de bewoners centraal staat.”
Om de warmtetransitie kracht bij te zetten, is nieuwe wetgeving in ontwikkeling. “Het doel van de nieuwe wet collectieve warmte, die vooralsnog op 1 januari 2026 ingaat, is om de warmtetransitie in de gebouwde omgeving te bevorderen en publieke belangen in de sector zoals betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid beter te borgen.”
‘Binnen AT Osborne is veel kennis aanwezig over hoe je een nieuw warmtebedrijf opricht, structureert en goed bemenst, zodat het goed uit de startblokken komt’
Zo regelt de nieuwe warmtewet onder andere dat alle warmtebedrijven op termijn voor minimaal 51 procent in publieke handen komen. Dit verplichte meerderheidsbelang zorgt ervoor dat overheden altijd het laatste woord hebben bij het bepalen van het beleid van het warmtebedrijf en de warmtenetten. Ninke: “Ook op dat vlak kunnen we uitkomst bieden. Binnen AT Osborne is veel kennis aanwezig over hoe je een nieuw warmtebedrijf opricht, structureert en goed bemenst, zodat het goed uit de startblokken komt.”
Er is binnen Energie voor de Stad veel beweging en er moet nog ontzettend veel gebeuren in een speelveld dat grotendeels nog vorm moet krijgen. Ninke: “Op allerhande onderwerpen is kennis en expertise nodig om de uitvoering van de energietransitie een stapje verder te brengen. Kortom, een ideale context voor Osborners. Wij verbinden, hebben oog voor de grote lijnen en kunnen moeilijke opgaven goed afpellen. Zo helpen we complexe, veelomvattende opgaven en programma’s richting uitvoering en resultaat.”
Ben je benieuwd hoe AT Osborne kan bijdragen aan het succes van jouw programma, project of opgave? Neem dan contact op met Ninke Hanenberg.
Ninke Hanenberg