Bij het ontwikkelen van een nieuwbouw- of renovatieproject in een ziekenhuis, komt er veel kijken om het project tot een succes te maken. Denk aan nieuwe werkwijzen en zorgvernieuwing, het creëren van draagvlak en het borgen van haalbaarheid en betaalbaarheid. Elke stap is belangrijk om tot een toekomstbestendig en efficiënt ziekenhuis te komen.
We geven 10 essentiële tips om de planontwikkeling en proces- en projectbegeleiding voor ziekenhuisprojecten tot een succes te maken. We delen onze inzichten gebaseerd op uitgebreide reviews, second opinions, van diverse (nieuwbouw) ziekenhuisprojecten. &
10 tips voor ziekenhuisprojecten
Ontdek deze waardevolle lessen die de basis leggen voor een succesvol bouwproject.
-
01
Creëer draagvlak voor de gezamenlijke opgave en noodzaak voor verandering
Creëer bewustzijn en draagvlak, zowel vanuit het project, de Raad van Bestuur als zorgorganisatie, voor de gezamenlijke opgave om zo optimaal mogelijk vierkante meters te gebruiken en een toekomstbestendig ziekenhuis te realiseren. Minder ruimte betekent meer middelen voor andere essentiële investeringen in zorg. Een heldere onderbouwing van de benodigde capaciteiten en vierkante meters, creëert draagvlak richting de zorgorganisatie.
-
02
Zorg voor een goede samenwerking tussen de projectorganisatie en Raad van Bestuur
Plan bij omvangrijke projecten frequente afstemmingsmomenten tussen de projectorganisatie en de Raad van Bestuur. Creëer ruimte voor open discussies en zorg voor korte communicatielijnen om iedereen op één lijn te houden.
-
03
Betrek (zorg)managers als trekkers van programma’s in de planontwikkeling
Betrek het verantwoordelijk management bij het maken van keuzes binnen de planontwikkeling. Maak ze verantwoordelijk voor specifieke deelprogramma’s. Door hen actief in te zetten bij de interne communicatie en het presenteren van plannen, vergroot je intern het draagvlak. Richt periodieke afstemming in tussen management om dilemma’s en aandachtspunten te bespreken.
-
04
Stem de bouw en het zorgveranderingstraject op elkaar af in de planning
Zorg dat de bouwplanning en de zorginnovaties in elkaar grijpen door zowel ontwerp- als implementatieplannen op elkaar af te stemmen. Stel duidelijke deadlines en creëer ruimte voor wijzigingen vanuit zorggerelateerde nevenprojecten. Als innovatie/verandering en de bouw niet goed op elkaar afgestemd zijn, dan ontstaat het risico dat er een gebouw ontworpen wordt die niet goed past bij de toekomstige manier van werken.
-
05
Stuur als projectteam strak op de ontwikkeling van vierkante meters van het bouwplan
Monitor continu de vierkante meterontwikkeling per programma en leg belangrijke keuzes vast. Voorkom dat beslissingen worden doorgeschoven, zodat late aanpassingen in het ontwerp vermeden worden.
-
06
Documenteer wijzigingen en besluiten goed
Voor een succesvol bouwproject is het enorm belangrijk om te kunnen herleiden waarom in de vorige fasen bepaalde zaken bedacht en opgeschreven zijn. Houd daarom een centraal document bij waarin alle beslissingen en wijzigingen staan. Zorg dat dit document toegankelijk is en dat duidelijk is wie betrokken was bij welke beslissing.
-
07
Betrek medewerkers en patiënten tijdens de planontwikkeling
Een ziekenhuis wordt gebouwd voor medewerkers en patiënten, daarom is het voor het draagvlak van enorme waarde om hen te betrekken bij de plannen. Daarnaast kijken patiënten vaak net anders naar de bouw en het gebruik van de ruimten dan medewerkers. Organiseer participatiesessies en vraag om feedback in elke fase. Laat patiënten en medewerkers bijvoorbeeld mock-ups van ruimten bezoeken om praktische input te verzamelen.
-
08
Onderbouw en monitor de ontwikkeling van capaciteiten
De ontwikkeling en realisatie van een bouwplan neemt vele jaren in beslag. Het blijft lastig om nu te voorspellen wat over 5 á 10 jaar in het ziekenhuis echt nodig is. Werk daarom met realistische prognoses op basis van de zorgvraagontwikkeling. Monitor op vaste momenten en pas aan waar nodig om capaciteit en functionaliteit in balans te houden.
-
09
Maak een duidelijke en realistische planning
Maak de afhankelijkheden tussen teams in de planning duidelijk en stel meetbare deadlines. Zorg voor duidelijke communicatie over wat wanneer moet worden opgeleverd en waarover besluitvorming nodig is. Door ook de aannames, uitgangspunten en onzekerheden te benoemen, kunnen de verwachtingen rondom de planning richting het ziekenhuis gemanaged worden.
-
10
Bewaak de haalbaarheid en betaalbaarheid door periodiek de financiën en ontwikkeling van het bouwprogramma af te stemmen
Zorg voor goede afstemming tussen de businesscase en daadwerkelijke planontwikkeling. Doe dit aan de hand van een duidelijke investeringsraming passend bij de fase van het bouwplan en met een heldere scope, uitgangspunten en demarcatie. Blijf daarnaast de match tussen bouwplan en financiën monitoren. Toets de haalbaarheid en betaalbaarheid van het bouwplan niet eenmalig, maar continu gedurende het proces. In ieder geval bij elke faseovergang.
Figuur: schema planontwikkeling huisvesting, AT Osborne
Wil je meer weten?
Dit waren onze 10 tips voor een succesvolle planontwikkeling bij (nieuw)bouwprojecten voor ziekenhuizen. Heb je behoefte aan een objectieve en expertmatige blik op (de maakbaarheid van) jouw project of plan? Op basis van onze kennis en expertise bij andere ziekenhuizen gaan we graag in gesprek om het best mogelijke plan te realiseren. We kijken kritisch naar zowel de inhoud als het proces. Bijvoorbeeld op het gebied van governance, planning, betaalbaarheid, duurzaamheid, risico’s en kansen. Neem contact met ons voor meer informatie of een persoonlijk advies.
Meer informatie
Robin Rudolphie
Neem contact op
Klaar voor verandering? Zet vandaag de eerste stap en plan een kennismaking in.
