Zo lang als de aanloop duurde, zo snel verliep de bouw. In ruim twee jaar tijd verrezen op de locatie VUmc het Research & Diagnostiek Centrum ADORE (RDC ADORE) plus het aanpalende atrium. Een uniek gebouw, waarin diverse medische disciplines (o.a. neurologie en oncologie) kunnen profiteren van elkaars kennis. Overall projectmanager Erik Dijkman van AT Osborne legt uit hoe het lukte om dit project binnen planning en budget te realiseren.
Foto: Het atrium met de ingang naar het Research & Diagnostiek Centrum.
Het RDC ADORE en het atrium, dat de verbinding vormt met het reeds bestaande Amsterdam UMC Imaging Center, werden op 1 oktober jl. opgeleverd. Het geheel telt circa 23.000 m² kantoor- en laboratoriumoppervlak, verdeeld over zes lagen. Tussen start bouw en overhandiging van de sleutels aan de gebruikers lagen circa twee jaar; een scherp contrast met de voorbereidingstijd die -door externe factoren- maar liefst elf jaar in beslag nam.
Niet gesneuveld
Waar bestonden die externe factoren zoal uit? Erik: “We hebben tussen 2011 en 2021 te maken gehad met ingrijpende organisatorische ontwikkelingen. Rond 2014 kwam ADORE op, het onderzoekconcept waarbinnen medische disciplines samenwerken. In 2016 vond de ontvlechting plaats van stichting VU en VUmc. En in de periode 2018 tot 2024 volgde de fusie tussen het VUmc en het AMC tot Amsterdam UMC. Door deze veranderingen onderging het programma omvangrijke wijzigingen, met gevolgen voor het ontwerp van het gebouw. Toen we maart 2020 eindelijk het toenmalige eindresultaat aanbesteedden, brak corona uit. Mede daardoor is die aanbesteding mislukt. De oorlog in de Oekraïne, de stijgingen van energie- en materiaalkosten plus de schaarste aan materialen hielpen ook niet mee. Toch is het project niet gesneuveld. Het lukte ons om in ongeveer een jaar tijd een nieuw voorlopig ontwerp (VO), definitief ontwerp (DO) en technisch ontwerp (TO) op te leveren. Dat is vervolgens wel succesvol aanbesteed.”
Bouwkostenbril
Dat maakt nieuwsgierig. Hoe houd je een project op de rails, als alle omstandigheden tegen zitten en de kosten gestegen zijn? “Door een bouwkostenbril op te zetten: hoe krijg je zoveel mogelijk programma met zoveel mogelijk nuttige vierkante meters binnen budget gerealiseerd? Daarmee draai je het om, omdat je normaal gesproken vanuit het ontwerp van de architect denkt. Deze aanpak heeft ertoe geleid dat we dure elementen hebben geminimaliseerd. Denk aan de gevels, de overkragingen, maar ook aan de stijgpunten en de gemeenschappelijke ruimtes. We zijn teruggegaan van vier naar twee trappenhuizen en van twee patio’s naar één.”
Foto: Wokkeltrap, RDC ADORE
Een heel gebouw als optie
Opvallend genoeg is de meest voor de hand liggende potentiële besparing, het atrium tussen RDC ADORE en het Amsterdam UMC Imaging Center, gespaard gebleven. De enorme hal vormt met de grote glazen wanden en idem plafond een eyecatcher, maar valt toch niet bepaald onder de categorie ‘nuttige vierkante meters’. “Het is inderdaad niet meer dan een luxe manier om overdekt van het ene gebouw naar het andere te lopen. Maar ook hier hebben we iets bijzonders gedaan, door het als optie mee te nemen in de aanbesteding. We hebben er een apart kostenplaatje aan laten hangen. Vervolgens bleek dat we een dermate goede prijs kregen voor RDC ADORE, dat ook het atrium gerealiseerd kon worden. Daarmee beschikt het geheel nu over een geweldige entree. Het idee is om deze ruimte met de plaatsing van planten, zitjes en leestafels ook te gebruiken als verzamel- en ontmoetingsplaats. Dat past helemaal binnen het ADORE concept van kennisdelen en ontmoeten.”
“Binnen een paar dagen heb je de omvang van je lab aangepast, waar dat normaal een half jaar kan duren. Dit is dus sneller en duurzamer, terwijl de processen eromheen gewoon door kunnen gaan. ”
Flexibele labs
Het lab-deel van het gebouw is volledig modulair en flexibel. Door te standaardiseren en het in te richten volgens het plug & play principe, kunnen gebruikers van een lab hun ruimte gemakkelijk op- en afschalen. “Onderzoeksteams veranderen door allerlei omstandigheden van omvang, bijvoorbeeld door het al of niet toekennen van een beurs of subsidie. Als je dan je lab wil uitbreiden, moet er normaal gesproken breek- en sloopwerk van wanden en plafonds plaatsvinden. In het RDC ADORE is dat niet nodig. Het totale lab-oppervlakte is om de 3’60 meter voorzien van bandrasters, waaraan je flexibele klikwanden en klemkolommen gemakkelijk los- en vast kan maken. Binnen een paar dagen heb je de omvang van je lab aangepast, waar dat normaal een half jaar kan duren. Dit is dus sneller en duurzamer, terwijl de processen eromheen gewoon door kunnen gaan. De investering in de bandrasters verdien je na één aanpassing terug.” Een ander bijzonder element van het gebouw betreft de cleanroom op de vijfde bouwlaag, waar twee haaks op elkaar staande processen plaatsvinden. Door middel van een slimme (eenrichting)looproute, interlock sluisjes en luchtdrukvoorzieningen is het ‘cleane’ gehalte geborgd.
Standaardiseren doorkopiëren
Erik is er trots op dat de bouw binnen planning en budget is gerealiseerd. Wat zijn daarbij de succesfactoren geweest? “Het is een open deur, maar je moet goede mensen om je heen hebben. En het is helemaal mooi als de samenstelling van het team ongewijzigd blijft. Dat is bij dit project vrijwel het geval geweest, zowel bij de ontwerpers, de aannemer als de opdrachtgever. Verder had de lange aanloop als voordeel dat de onderliggende stukken en de tekeningen helemaal goed doordacht waren. We wisten wat we gingen maken. Verder hebben we veel baat gehad bij standaardisatie en het doorkopiëren van plattegronden en stramienmaten door het gebouw heen. Denken in modulariteit zorgt ervoor dat je kan prefabriceren en snel door kan werken. Elke afwijking kost tijd, dus daar zijn we zoveel mogelijk vandaan gebleven.”
Strakke scope
Tijdens de bouw was er elke twee weken financieel overleg en verzorgde Erik maandelijks een rapportage richting opdrachtgever, zodat deze nooit voor verrassingen kwam te staan. “Als projectmanager moet je de scope op planning en budget strak houden en duidelijk maken dat gewenste wijzigingen vanuit de opdrachtgever gevolgen hebben. Die helderheid heeft goed gewerkt.”
Erik gaat al ruim twee decennia mee als projectmanager/bouwdirecteur/consultant, en ongeveer de helft van die periode is hij bij het RDC ADORE project betrokken geweest. “Als het allemaal zo lang duurt, kan de opdrachtgever denken: we hebben blijkbaar niet de goede persoon ingehuurd. Maar ze kozen juist steeds opnieuw voor mij om het allemaal weer op de rails te krijgen en houden. Dat betekent, denk ik, dat ik steeds goed werk heb geleverd. Daar houd ik uiteraard een zeer prettig gevoel aan over.”
De verhuizing van de diverse onderzoeksteams naar het Research & Diagnostiek Centrum ADORE start in november en is naar verwachting afgerond in juni 2025.
Meer weten?
Lees meer over RDC ADORE in het bericht van Amsterdam UMC.
Meer informatie
Erik Dijkman
Neem contact op
Klaar voor verandering? Zet vandaag de eerste stap en plan een kennismaking in.
